Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, ένα φιλί στο στόμα στέλνει ορμονικά «μηνύματα» στον εγκέφαλο, επηρεάζοντας θετικά τη διάθεση | «E» 14/2 |
Αν νομίζετε πως με τον/την αγαπημένο σας έχετε χημεία και οι λιγότερο ρομαντικοί φίλοι σας αντιμετωπίζουν με σκωπτική διάθεση αυτή την αντίληψη, ήρθε η ώρα να τους αποδείξετε επιστημονικά πως κάνουν λάθος.
Ερευνητές ανακάλυψαν πως ένα παθιασμένο φιλί στο στόμα απελευθερώνει ένα περίπλοκο χημικό κύμα ορμονών στον εγκέφαλο, το οποίο κάνει τον αποδέκτη του φιλιού να αισθάνεται ευτυχισμένος, ενθουσιασμένος ή χαλαρός.
Η «έρευνα που κάναμε», εξηγεί, η δρ Γουέντι Χιλ, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Λαφαγιέτ της Πενσιλβάνια, «έδειξε πως το φιλί είναι πιο πολύπλοκο και προκαλεί ορμονικές αλλαγές τις οποίες δεν ξέραμε μέχρι σήμερα».
Με επικεφαλής τη δρα Χιλ, η έρευνα θέλησε, με τη συμμετοχή 15 ζευγαριών, να εξετάσει την επίδραση του φιλιού σε δύο συγκεκριμένες ορμόνες, την ωκυτοκίνη και την κορτιζόλη.
Η ωκυτοκίνη, η «ορμόνη της θωπείας», όπως την αποκαλούν οι επιστήμονες, γιατί απελευθερώνεται σε στιγμές τρυφερότητας, παράγεται από νευρώνες του υποθαλάμου και προκαλεί τις συσπάσεις της μήτρας κατά τον τοκετό και την έκκριση γάλακτος από τους μαστούς.
Ωστόσο έχει διαπιστωθεί πως ο έρωτας, η ηδονή, ακόμα και η μητρική αγάπη αποτελούν συναισθηματικές καταστάσεις που ενεργοποιούνται από χημικές ουσίες, μεταξύ των οποίων και η ωκυτοκίνη.
Για τον ρόλο της αυτό, οι επιστήμονες προέβλεψαν πως τα επίπεδα της θα ανέβαιναν με το φιλί, ενώ αυτά της κορτιζόλης, που σχετίζεται με το στρες, θα έπεφταν.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα επίπεδα της κορτιζόλης έπεσαν και στα δύο φύλα, ενώ τα επίπεδα της ωκυτοκίνης ανέβηκαν στους άνδρες, αλλά έπεσαν στις γυναίκες, ένα απροσδόκητο αποτέλεσμα το οποίο, ωστόσο, η δρ Χιλ πιστεύει πως οφείλεται στο γεγονός ότι το πείραμα έγινε στο αποστειρωμένο περιβάλλον του εργαστηρίου, κάτι που δεν βοήθησε να δημιουργηθεί ρομαντική κατάσταση. Οπότε, επανέλαβαν τα πειράματα εκτός εργαστηρίου και για έναν χρόνο.
Οι συνθήκες ήταν διαφορετικές, πιο ρομαντικές, ενώ απαλή μουσική βοήθησε τους συμμετέχοντες να χαλαρώσουν. Και τελικά αποδείχτηκε πως είχαν δίκιο, καθώς τα επίπεδα της κορτιζόλης μειώθηκαν και στις γυναίκες.
Μυστήριο οι ορμονικές μεταβολές
Τους επιστήμονες απασχόλησε επίσης ο τρόπος με τον οποίο το φίλημα μπορεί να προκαλέσει τις ορμονικές αλλαγές που παρατηρήθηκαν στην έρευνα της Χιλ. Προφανώς παίζουν ρόλο και οι ψυχολογικοί παράγοντες, όμως, πιστεύουν πως το σάλιο περιέχει φερομόνη.
Πρόκειται για μία χημική ουσία που απελευθερώνεται από τα θηλαστικά και προκαλεί μια συγκεκριμένη αντίδραση ή μεταδίδει κάποιο μήνυμα σε ένα άλλο άτομο του ίδιου είδους. Υπάρχουν φερομόνες κινδύνου, εντοπισμού φαγητού, σεξουαλικές και πολλές άλλες που επηρεάζουν τη συμπεριφορά των ατόμων.
Στους ανθρώπους, πάντως, ο ρόλος της φερομόνης είναι αμφιλεγόμενος επειδή δεν έχουμε τα όργανα για να τις εντοπίσουμε. Ωστόσο, η Σάρα Γούντλεϊ, βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, πιστεύει πως οι άνθρωποι μπορούν να τις εντοπίζουν με τη μύτη.
Η Ελεν Φίσερ, εξάλλου, καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Ράτζερς στο Νιου Τζέρσεϊ, πιστεύει ότι πίσω από το φιλί κρύβονται διαφορετικές χημικές ουσίες.
Χρυσούλα Κατσαρού
katsarou@pegasus.gr
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11387&subid=2&tag=8400&pubid=2448850
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου